De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Omzetting naar DNV en CNV

Ik heb een combinatorische vraag, het begint met een stukje calculus. Ik wilde namelijk de integraal van de k-de afgeleide van de n! functie evalueren(een oude combinatorische opgave), na wat eenvoudige calculus kom ik uit op de divariable recursieforumule : A(n,k) = nA(n-1,k)+ kA(n-1,k-1).

Ik dacht dat dit wel op de lossen zou zijn door het om te zetten tot een polynomiale vereglijking, waarbij ik dus A(n,k) als de coefficenten van een polynoom van graad n beschouw. In dit geval past het mooi, ik kom uit op P(n)= nP(n-1)+x2P'(n-1)+xP(n-1). Daarna kan het met een integrerende factor worden omgezet tot: xexp(-n/x)P(n)=x2( xexp(-n/x)P(n-1))', en na een substitutie van xexp(-n/x)P(n) = F(n) wordt de vergelijking : F(n) = x2F(n-1)', en deze is eenvoudig op te lossen, maar ik weet niet hoe ik de randvoorwaarden goed kan implementeren, en of de vereglijking wel juist is.

Mijn vraag is dus: of mijn OGF past bij mijn initiële probleem, en als dat het geval is hoe ik de randvoorwaarden goed kan invullen in mijn OGF?

groeten Jan

Antwoord

Er zijn een paar dingen niet duidelijk voor mij: $n!$ is alleen voor natuurlijke getallen gedefinieerd; hoe wil je daar afgeleiden van nemen?
Of bedoel je de $\Gamma$-functie? Of bedoel je de differenties: eerste: $n!-(n-1)!$; tweede: $(n!-(n-1)!)-((n-1)!-(n-2)!)$, etc?
Wat stellen de $A(n,k)$ eigenlijk voor?
En waar is de $k$ gebleven in de $P(n)$?
En overigens: de `integraal' van de $k$-de afgeleide is gewoon de $k-1$ste afgeleide, toch en die heb je onderweg naar de $k$de al bepaald.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Logica
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:19-5-2024